Een olijf, een pers en hoppa: olijfolie. Simpel zat, zou je zeggen, maar laat het maar aan de Hollandse kruideniersmentaliteit over om er iets uitermate complex van te maken. Er is olijfolie mild en olijfolie traditioneel. Classico en Extra Vierge. Voor koud, lauwwarm en heet. Vlees, vis en kip. Zoveel soorten dat het kiezen zowat onmogelijk is gemaakt. Want wat is het verschil?
Als we de supermarkten moeten geloven, heb je voor elke toepassing een specifieke variant. Wil je olijfolie koud gebruiken, koop dan extra vierge (extra vergine in Italië). Moet je iets bakken? Haal dan de milde of klassieke variant.
Maar waarom zijn er in Nederland zo veel verschillende soorten, vragen wij ons af. Voor ons is het heel simpel, wij zijn gevestigd in Puglia, Zuid-Italië waar we onze eigen stukken grond met olijfbomen onderhouden. De olijven worden rond november met de hand geplukt van de bomen. Die op de grond zijn gevallen laten we liggen. Uiteraard is daar wel olie van te maken, maar doordat ze op de grond hebben gelegen zijn ze gaan rotten en is de kwaliteit olie die eruit komt slecht.
Uiteraard zijn er altijd bedrijven die hier handel in zien, omdat van de grond opvegen natuurlijk een stuk efficiënter en makkelijker is dan plukken. Hierdoor zijn de kosten veel lager en kan er meer verdiend worden. Maar zodra je zo een fles olijfolie koopt voor een relatief lagere prijs dan is de kans zeer groot dat deze olie gemengd is met zonnebloemolie of zelfs olie van rotte olijven. Tevens wordt er ook vaak met chemische middelen rond de bomen gespoten tegen onkruid etc om het proces van het opvegen te vergemakkelijken. Met als gevolg dat deze chemicaliën weer terecht komen in de olijven die daar weken op de grond liggen.
En ja helaas gebeurt dit ook met zo goed als alle extra vierge varianten die in de supermarkt staan, omdat deze benaming gebruikt mag worden zodra er een percentage goede kwaliteit olie aan toegevoegd is.
Als je logisch nadenkt is het ook niet mogelijk dat er zo veel productie op de markt is van extra vergine olijfolie. Er zouden namelijk nooit genoeg kilo’s olijven aan de bomen hangen om de gehele productie te voorzien van hand geplukte pure extra vergine olijfolie. Er zal dus hier en daar gemengd en gebruik gemaakt moeten worden van rotten olijven.
En nee er is ook geen speciale olijfolie om in te bakken. Hier in Italië kennen we maar 1 soort olijfolie, en dat is extra vergine van hand geplukte olijven. Deze olijfolie wordt gebruikt voor alles, koud en warm, bakken en braden, en van pasta tot vlees, het wordt overal voor gebruikt. En dat is ook de reden dat je geen andere namaak varianten wilt die gemaakt worden van rotte olijven, zeker niet om mee te bakken!
Onze tip is om altijd te zorgen dat de olijfolie maar afkomstig is uit 1 land. En dat de olijven van de bomen geplukt zijn en niet gemengd met andere slechte kwaliteit oliën. Als je zeker wilt zijn van goede olijfolie ga dan naar een speciaalzaak of shop.